Circulair Papillon-project tegen energiearmoede
30 November 2021
Vandaag leven nog steeds heel wat mensen in Sint-Katelijne-Waver in kansarmoede. 9,2% van de geboortes in Sint-Katelijne-Waver is in een kansarm gezin (kansarmoedeindex 2016). 5% van de inwoners van Sint-Katelijne-Waver had in 2017 moeite met het betalen van rekeningen. Bovendien is het aandeel van de energiekosten in het gezinsbudget groter bij gezinnen met een lager inkomen. Het circulaire Papillon-project, dat hierop inzet, kan ook in Sint-Katelijne-Waver soelaas bieden.
Hoge energiefacturen brengen voor de meest kwetsbare mensen meer risico om in de problemen te geraken, terwijl omgekeerd al snel het basisrecht op energie in het gedrang kan komen. De meest efficiënte aanpak tegen energiearmoede is het terugdringen van het energieverbruik van de kwetsbare groepen. Maar het terugdringen van energieconsumptie gaat vaak gepaard met noodzakelijke investeringen die voor de meest kwetsbaren vaak moeilijk betaalbaar zijn.
Om een oplossing te vinden voor energiearmoede bedacht Stefan Goemaere van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen het circulaire project ‘Papillon’, een proefproject dat in 2018 gesteund werd door Vlaanderen Circulair. Het principe van ‘Papillon’ is eenvoudig: gezinnen die onder de armoedegrens leven en niet over de middelen beschikken om een nieuw huishoudtoestel te kopen, kunnen energievriendelijke toestellen huren aan een laag maandelijks tarief van 7 euro. Voor het project werkt Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen samen met Bosch Huishoudelektro, die de toestellen aanlevert, onderhoudt en eventueel vervangt.
Groen bezorgt het schepencollege van Sint-Katelijne-Waver de contactgegevens van de trekkers van dit project. Schepen An Coen vertelt de gemeenteraad dat er momenteel al heel wat instrumenten zijn om tegemoet te komen aan energiearmoede, zoals de minimale levering en de mogelijkheid tot een gratis energiescan en dat de bijkomende steun in de meerjarenplannen sterk wordt verhoogd. “Papillon kende ik niet. Als ik het las, dacht ik, tuurlijk. Iets waar we mee moeten kunnen instappen.” Ze voegt eraan toe dat het eerder een bovenlokaal project lijkt, waar de gemeente Sint-Katelijne-Waver graag wil instappen als de mogelijkheid zich voordoet. Zelf liet ze al navragen wie er in de regio mee bezig is. Kris Hapers (Groen) suggereert dat Igemo hier de klassieke facilitator kan zijn, wat schepen Coen ook navroeg. Wordt vervolgd…