Dringend nood aan klimaatactieplan Sint-Katelijne-Waver

03 Februari 2022

Dringend nood aan klimaatactieplan Sint-Katelijne-Waver

De Groen-fractie hoopt niet alleen, maar verwacht zo’n klimaatactieplan met maatregelen op korte termijn.

Dit jaar, belooft schepen Jeroen Baeten, wordt er werk gemaakt van een klimaatactieplan. Dat zal een breder kader geven waar wij als gemeente naartoe willen de komende jaren, met hopelijk (aldus de schepen) ook concrete acties en maatregelen. De Groen-fractie hoopt niet alleen, maar verwacht zo’n klimaatactieplan met maatregelen op korte termijn. De beste manier om de energiekost te doen dalen is om versneld maatregelen te nemen die inzetten op energiebesparing.

Wat gebeurt er vandaag al? De straatverlichting werd vervangen door LEDs (100% tegen 2027), de screens van het gemeentehuis werden opnieuw afgesteld, samen met de verlichting. Verder wordt er bekeken of er folie kan worden gebruikt in plaats van zonnepanelen, op het gemeentehuis (omdat het dak geen zonnepanelen kan dragen). Er worden zonnepanelen overwogen op het dak van het zwembad. Ondertussen swingen de kosten uit de pan, o.a. de open ramen zorgen voor een groter verbruik. Het Zorgbedrijf (Mechelen-Sint-Katelijne-Waver) verwacht 3,5 keer de normale energieprijs. Dat gaat over miljoenen, en zal ook voor de andere instellingen een pijnpunt zijn, aldus de schepen. Nochtans wil hij vooral ook niets overhaasten: ‘het was niet de bedoeling dit jaar nog concreet projecten uit te voeren, behalve het uitwerken van het klimaatactieplan. Dat doen we niet overhaast, het gaat toch om grote investeringen die relevant moeten blijven over verschillende decennia”.

Schepen An Coen vult aan dat er bij de sociale diensten signalen worden opgevangen over verhoogde voorschotfacturen. Er is bezorgdheid over gezinnen die in de problemen komen, ook waar tot nu toe nooit financiële problemen waren. Daarom werd het reglement geactualiseerd (verdubbeld) en wordt het van dichtbij opgevolgd.

De ramingen die van hogerhand binnenkomen worden volgens schepen Verelst ingeschreven in de laatste aanpassingen van het meerjarenplan. Het gaat om extra kosten door energieprijzen en ook door stijgende materiaalkosten. Voorlopig zijn er geen aanpassingen voorzien aan de belastingsreglementen.