Gemeentebestuur duwt, ondanks luide kritieken, plannen Leyland door

30 Maart 2021

Gemeentebestuur duwt, ondanks luide kritieken, plannen Leyland door

Dat er dringend meer sociale woningen nodig zijn in onze gemeente, dat beamen zowat alle partijen. Het gemeentebestuur verkoopt daarom een stuk grond op de Leyland-site (de plek waar het vroegere zwembad stond) aan de Duffelse Volkswoningen om er ongeveer 29 sociale woningen in te planten. De bewoners vragen al maanden, zelfs jaren, voor meer overleg. Een recente petitie toont aan dat het thema sterk leeft. Niet omdat de bewoners geen sociale woningen willen. Wel omdat er nood is aan open ruimte. Er blijven immers heel wat vraagtekens.

Wat gebeurt er met de plek waar nu de bibliotheek staat, die binnen enkele jaren zal verhuizen naar een nieuwe locatie? Wordt dat ook volgebouwd of komt daar plaats voor open ruimte? De bouwmeesterscan van Sint-Katelijne-Waver riep duidelijk op om open kavels te bevriezen of onbebouwd te laten. De gemeente zou hierin het goede voorbeeld moeten geven.

Betekent dat dat de sociale woningen niet dringend zijn? Nee, natuurlijk niet. Op vlak van ruimtelijke ordening zijn er echter veel betere manieren om sociale woningen te realiseren. Bovendien kan de hele site integraal worden vormgegeven, in plaats van stukje voor stukje te beslissen. Participatie bestaat bovendien uit meer dan het maken van een filmpje en een brief met extra uitleg.

Kris Hapers (Groen) riep, net als de andere oppositiepartijen, het gemeentebestuur (N-VA en CD&V) op om de beslissing uit te stellen en samen met de buurt een gedragen plan uit te werken. Daarin speelt de gemeente een voortrekkersrol op vlak van ruimtelijke ordening en wordt rekening gehouden met de bouwmeesterscan.