Meer korte keten in Sint-Katelijne-Waver

15 November 2021

Meer korte keten in Sint-Katelijne-Waver

Naar aanleiding van de Tuinen van Stene in Oostende, een voedsel- of landbouwpark met een platform om de gekweekte groenten te verdelen, vraagt Groen welke mogelijkheden er zijn in Sint-Katelijne-Waver. Als dé groentengemeente bij uitstek kunnen we ook pluktuinen voorzien of landbouw dichter bij de mensen brengen, o.a. via 't Grom. In het bestuursakkoord beloofde het gemeentebestuur ook het volgende:

‘We geloven in het belang van de “korte keten” en maken gebruik van verschillende initiatieven om de band tussen de land- en tuinbouwsector en de lokale consument te versterken door de promotie van thuisverkoop en hoeveverkoop, het kopen van lokaal geproduceerde groenten en fruit, en het promoten van onze landen tuinbouwproducten, ook ten aanzien van nieuwe inwoners. We behouden de Boerenmarkt.’

Schepen Verelst geeft aan dat er al een openbare groententuin is aan 't Grom maar dat het nuttig is om dat nog eens extra onder de aandacht te brengen. Daarnaast was er een werkgroepje rond 'kruidentuinen op openbare plaatsen' bij SKW zaait dat een klein budget toegekend kreeg en na de stilte tijdens corona weer kan opstarten.

Schepen De Keyser vult aan dat Heerlijk Katelijne, een fair trade-event in Roosendael, succesvol was en dat er plannen in uitwerking zijn om samen met de tuinders nog meer uit te werken rond korte keten.