Modal shift stationsberg

26 September 2021

Modal shift stationsberg

Los van de ongevallen, is ook het veiligheidsgevoel een belangrijke factor om mensen te laten overstappen van auto- op fietsgebruik. Verschillende fietspaden, die niet in de statistieken van politiezone Bodukap zijn opgenomen omdat ze niet voor meerdere ongevallen zorgen, zijn potentieel gevaarlijk en geven fietsers het gevoel dat ze ongecontroleerde risico’s nemen. Een voorbeeld is de stationsberg, die door meerdere mensen, vooral ouders van lagere- en middelbare schoolkinderen, als onveilig werd bestempeld.

Auto’s halen nog hier nog steeds voortdurend in over de witte lijn hoewel ze soms geen zicht hebben op de andere kant van de berg, en rijden dan in een plotse reflex weer naar rechts (waar al dan niet een fietser rijdt) wanneer ze zien dat er toch een tegenligger komt. Zeer onaangenaam en potentieel gevaarlijk voor fietsers, zeker gezien dit een route is die frequent wordt gebruikt door schoolkinderen. Volgens gebruikers van deze route komen zij meerdere keren per week in zo’n onveilige situatie terecht. Als we willen dat meer mensen de fiets nemen, kunnen we moeilijk verwachten dat dat op deze manier moet gebeuren.

Het Bodukap-rapport vraagt bovendien om in te spelen op bestaande verkeersconflicten en nieuwe pijnpunten en daarbij vooral de juiste aandacht te geven aan meldingen van bewoners en weggebruikers.

De burgemeester noemt dit een terechte vraagt en benadrukt de acties die al gebeurden, al losten ze de situatie niet op. Er werden fietsen geschilderd als een soort van fietssuggestiestrook. Er werd een week gesanctioneerd door de politie, maar dat bleef bij een eenmalige actie. Hoewel je 'theoretisch gezien de volle witte lijn niet over mag, merken we dat het toch gebeurt', zegt de burgemeester. Dat is al jaren zo, de vraag is dus hoe de situatie veiliger kan. 

De burgemeester vroeg een offerte aan Proximus om een extra ANPR-camera te plaatsen, langs beide zijden, die bestuurders sanctioneert die over de witte lijn rijden. Deze offerte zou in september toekomen. Groen volgt op!