Ontharding gevraagd

26 September 2021

Ontharding gevraagd

"Ik onthoud uit een vorige gemeenteraad dat de schepen ‘toch niet alle inwoners een PV kan sturen’ als ze de grond verharden.", zegt Kris Hapers (Groen). Dat kan inderdaad enkel als de bouwovertreding niet ouder is dan vijf jaar. Nochtans zal ontharding meer en meer cruciaal worden de komende jaren.

Door verharding komt het regenwater niet in de bodem maar in de riolering (en dus de zee) terecht. Het gaat vaak om kleine stukjes grond, maar in dit geval maken vele kleintjes één groot probleem. Vlaanderen scoort met 16% verharding bovendien slecht op Europees vlak, we hebben bijna dubbel zoveel verharding als het Europese gemiddelde, en elke dag komen daar twee of meer voetbalvelden bij! In de jaren ’70 was dat nog 5%. Maar intussen is de Vlaming kampioen in het verharden van tuinen voortuinen, met risico op wateroverlast tot gevolg. Intussen worden er ook meer en meer zwembaden aangelegd, vaak ook met een bronbemaling wanneer de grondwatertafel dicht onder het maaiveld zit.

Vlaamse richtlijnen zijn er (nog) niet, maar als gemeente hebben we wel invloed via de stedenbouwkundige verordeningen. In sommige gemeenten zoals Sint-Niklaas en Lier zegt de verordening dat 50% van je voortuin onverhard moet blijven. In Mechelen is er een onthardingsteam gelanceerd.

In Sint-Katelijne-Waver gaat handhaving volgens de schepen nog altijd via de interlokale vereniging en dat loopt goed. Als er een melding komt, zou een medewerker daar werk van moeten maken. Een premie vindt hij moeilijk, als het eerst illegaal werd verhard. Wel wil hij zelf het goede voorbeeld geven als er een project in uitvoering gaat. Ook het departement Omgeving gaat in beroep als er in agrarisch gebied nog te veel wordt verhard. 

Over de voortuinen is veel discussie. Het is niet zo dat we op dit moment al onthardingsprojecten hebben maar het zou wel moeten, "zonder meegetrokken te worden in burenruzies".