Zwerfvuil: 580.000 euro (!) jaarlijkse kost voor Sint-Katelijne-Waver

06 Mei 2021

Zwerfvuil: 580.000 euro (!) jaarlijkse kost voor Sint-Katelijne-Waver

In Sint-Niklaas bleek uit een antwoord van de schepen dat de totale kostprijs voor het opruimen van sluikstort en zwerfvuil in hun stad bijna een miljoen euro per jaar kost. De verpakkingsindustrie betaalt jaarlijks via Mooimakers en het Werkplan Halve Euro nog geen 10% van het totale bedrag. Dat is niet in verhouding met het aandeel drankverpakkingen in het zwerfvuil, dat schommelt rond 40%. Statiegeld werkt en kan het aandeel drankverpakkingen in het zwerfvuil doen verdwijnen. Omliggende gemeenten als Mechelen, Putte, Boom, Bonheiden, Rumst, Kontich, Hove, Edegem, Kapelle-op-den-Bos, Grimbergen… zijn aangesloten bij de Statiegeldalliantie. “Hoe zit dat in Sint-Katelijne-Waver?”, vraagt Kris Hapers (Groen).

Schepen De Pauw geeft toe dat het een actueel thema is dat de komende maanden op iedere kernraad zal worden besproken. In onze gemeente gaat het om 580.000 euro per jaar voor zwerfvuil via steun aan verenigingen, ophalingen en eigen medewerkers. Meer dan een half miljoen euro per jaar! Daar zouden we heel wat anders mee kunnen doen. Per inwoner wordt er wel negen kilogram zwerfvuil opgehaald per jaar. Negen kilogram!

Wie zwerfvuil ziet, kan dat trouwens melden via het meldingsloket en dan halen de diensten het op. Dat gebeurt best zo snel mogelijk, want zwerfvuil trekt nog meer zwerfvuil aan. Er zijn ook 45 verdienstelijke huishoudens peter of meter en dat aantal gaat in stijgende lijn.

De statiegeldalliantie kon de interesse van schepen De Pauw niet wekken. Hij hoopt dat het probleem op Vlaams niveau wordt opgelost maar engageert zich (voorlopig?) niet voor zo'n structurele oplossing.